• +31 (0)33 7601 345

Street art: oude wijken krijgen een nieuwe glans - Sophus Travel

Street art: oude wijken krijgen een nieuwe glans

Missschien wel de beroemdste straatkunstenaar is een man die we niet kennen. We kennen hem wel, maar er is weinig bekend over zijn ware identiteit. Hij noemt zichzelf Banksy en hij komt uit Bristol, Groot-Brittannië. Sommigen denken dat zijn echte naam 'Robert' of 'Robin Banks' is en anderen houden het op Robin Gunningham. Wat we wel weten is dat hij street art heeft verheven tot iets groots. Toen een basisschool op een maandagochtend een muurschildering ontdekte (van een kind met een grote brandende rubberen band) konden ze nog net op tijd de schoonmaker stoppen met poetsen. Hoe ze wisten dat het een ‘Banksy’ was? Simpel, hij had een briefje achtergelaten. Ze belden de krant en het was diezelfde dag nog landelijk nieuws.

Banksy werk is politiek gemotiveerd deze is tegen kinderarbeid
Banksy's werk is politiek gemotiveerd.
Deze is tegen kinderarbeid

Dit was niet de eerste keer dat Banksy de Britten opgeschudde. Hij klom eens in de dierentuin van Londen in het verblijf van de pinguins en schreef in letters van twee meter groot “We’re bored of fish”. Inmiddels verdient de kunstenaar duizenden ponden met zijn schilderijen, ondanks of misschien wel dankzij zijn anonimiteit. Zangeres Christina Aguilera kocht in 2006 een van zijn schilderijen met de Britse Koningin Victoria als lesbienne. Je raadt het al, nog meer reden voor opschudding.

Porto, Portugal
Porto, Portugal

Street art zorgt gelukkig voor meer dan een opstootje. Tegenwoordig is het een geaccepteerde kunstvorm die steeds meer nieuwsgierige toeristen naar ooit grauwe stadswijken trekt. Kijk naar Belfast in Noord-Ierland en Mexico City, hier hebben de gigantische muurschilderingen (murals) vaak een historische en politieke lading. In beide steden kan je niet veilig door bepaalde wijken lopen. In Belfast kan je een zwarte-taxi tour boeken, waarbij je langs alle muren komt die de geschiedenis van het bloedige conflict tussen de protestanten en katholieken uitbeelden.

Politieke muurschildering in Belfast

In meer wijken die een grimmig en gevaarlijk imago hebben, zoals de Bronx in New York, trekt de straatkunst nieuwe toeristen. Mensen uit de buurt zijn daar blij mee, het helpt het negatieve beeld uit het verleden nieuwe glans te geven. Maar is street art niet gewoon graffiti en dat is toch illegaal? Graffiti is inderdaad wettelijk verboden, als je gepakt wordt kun je gestraft worden. Maar wat we zien gebeuren is dat steeds meer steden plekken aanwijzen waar het wél mag. Dit zijn vaak muren van oude gebouwen (fabrieken bijvoorbeeld) die geen eigenaar meer hebben of de eigenaar heeft toestemming gegeven.

Toch zorgt street art soms wel voor opmerkelijke toestanden. In 2008 opende het Tate Modern in Londen het eerste museum voor graffiti en street art, en vroeg zes internationale kunstenaars de facade te beschilderen met enorme, in het oog springende muurschilderingen. Maar diezelfde dag werden acht graffiti kunstenaars berecht voor het toebrengen van 1 miljoen pond aan schade aan treinen en openbare gebouwen. Ze kregen 11 jaar gevangenisstraf en hiermee werd het de grootste graffiti-vervolging ooit in Groot-Brittannië.

Oude industriestad Sheffield, Groot-Brittannië
Oude industriestad Sheffield, Groot-Brittannië
 


Stedentrips

Ga eens op stedentrip met een groep.


Landen Europa

Groepsreizen naar landen in Europa.


Themareizen

Ga eens op stedentrip met een groep.